Recept

Sikromstoast

Perfekt när man har något att fira eller när man vill lyxa till en vanlig kväll. Den rostade tonen i brödet passar lika bra med en god lager som en mustig champagne. Det går utmärkt att göra varsin toast eller bryta brödet och göra snittar av!

 

Ingredienser

4 portioner

4 skivor Mjälloms rågtunnbröd

200 g riven Västerbottensost

100 g sikrom, men det går fint att ha mer om man vill

100 g gräddfil

50 g syrad lök (recept finns längre ned på sidan)

50 g finhackad gräslök

 

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 170 grader.

2. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper, det är lätt att osten bränner fast annars.

3. Täck brödet med ett tunt lager Västerbottensost och sätt in de i ugnen i ca 6-7 minuter. Du kan behöva vakta lite då det varierar lite beroende på ugn. De ska bli gyllenbruna men inte brända.

4. När brödet svalnat lite kan du börja klicka ut gräddfil och sikrom på brödskivorna, toppa med den syrade löken och gräslöken. Hellre små men många klickar, man vill gärna få med alla ingredienser i varje tugga.

 

Syrad lök

2 röda lökar

2 msk honung

2 msk vinäger

 

Så här gör du

1. Skala och skiva löken tunt, använd gärna en mandolin. Lägg löken i en syltburk med ett tätt lock.

2. Koka upp honung och vinäger och häll det över löken i burken. 

3. Skruva på locket och skaka om (det blir varmt så ta en grytlapp eller kökshandduk när du skakar om). Låt svalna något och tajta till locket och skaka om igen.

4. Den syrade löken passar till så mycket annat och går fint att förvara i en glasburk i kylen.

 

Rustikt och smakrikt

Rågtunnbrödet är ett rustikt bröd bakat på fullkornsmjöl av råg och vete.