Blogg

2018-07-28

Gör dina egna tunnbrödschips

Inför helgen vill vi dela med oss av ett recept på tunnbrödschips som är perfekt till fredagsmyset, tacotallriken, förätten eller charkbrickan. Endast fantasin sätter gränser för vad du kan använda de till. Att göra egna tunnbrödschips hemma behöver heller inte vara så svårt. Allt du behöver är en ugn, olivolja och Mjälloms Tunnbröd, sedan smaksätter du med den krydda du tycker är godast eller den du har i skafferiet. Här gjorde vi några med chilikrydda och några med färsk rosmarin. 

 

Ingredienser:

Mjälloms Gammeldags eller Havre Tunnbröd
Olivolja

Chilikryda 

Färsk rosmarin
Havssalt


Börja med att ställa ugnen på 180 grader. Bryt bitar av tunnbrödet och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Vi använde oss av Havre Tunnbröd här men det går såklart att använda någon av våra andra sorter också men tänk då på att om tunnbrödet är tunnare behöver det inte vara i ugnen lika länge. Ringla sedan lite olivolja på varje bit och strö på kryddan och lite flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen och vänta ca 4 minuter, var noga med att hålla koll på tunnbrödschipsen så de inte bränns. Låt svalna något innan servering.


 


Tips! 

Krydda med tacokrydda och byt ut tacochipsen mot tunnbrödschips. Krydda med havssalt och peppar och vips passar de super till en hemgjord hamburgare istället för pommes frites.

2018-07-21

Hemlagad mat brukar oftast vara godast, vi gillar enkelheten och här kommer ett tips på en maträtt som lagas enkelt men som har det där lilla extra som gör den lite lyxigare. Ät som lunch eller middag.

 

Blåmusselpasta 4 pers

Ett nät blåmusslor

En bananschalottenlök

Ett knippe persilja

4 vitlöksklyftor

2,5 dl grädde

0,75 dl vitt vin

2 msk smör

Salt och vitpeppar

400 g färsk pasta

 

Borsta blåmusslorna i kallt vatten. Kasta de som inte är stängda. Hacka schalottenlök, persilja och vitlök. Fräs i stor kastrull på medel värme. Häll på grädde och vin och låt koka upp. Krydda med salt och vitpeppar. Lägg i musslorna och koka i ca 2-3 minuter tills musslorna har öppnat sig. Stängda musslor kastas.

 

Koka pastan enlig anvisningar på paketet. Häll av vattnet från pastan och lägg upp i fyra djuptallrikar. Ta undan 4-5 musslor med skal per person. Ta ur musslorna ur skalen på resten och fördela buljongen över tallrikarna. Fördela även musslorna och garnera med musslorna i skal.

 

Ringla olivolja över Gammeldags Tunnbröd och strö lite flingsalt på. Njut


Hoppas ni gillar receptet och glöm inte att följa oss på Instgram och Facebook för mer inspiration. 

Ha en trevlig lördag!

2018-07-18

Värmen slår rekord på många sätt och vis den här sommaren och det kan då vara skönt att svalka av sig på badstranden. Men det är även viktigt att äta och dricka mycket så man klarar värmen, nedan berättar vi om våra favoriter i picknickkorgen!

 

Det ska vara enkelt att åka till stranden och därför tycker vi att frukt är superbra, gärna de som innehåller mycket vätska som vattenmelon och ananas men jordgubbar och körsbär är också två stora sommarfavoriter. För att få någonting som mättar lite mer så tar vi såklart alltid med oss ett paket tunnbröd. Havre eller Råg har en smidig förpackning och till kan man äta chark och minimozzarella, man får då även i sig lite salt som är väldigt bra för kroppen under varma dagar! 


Skulle du vilja att vi skrev om andra tips eller recept? Hör då gärna av dig till oss på Facebook eller Instagram

Ha en bra dag! 

2018-07-12

Semestertiderna har börjat för många och vi vill därför passa på att välkomna er till världsarvet Höga Kusten och till Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Vi har bakat tunnbröd i flera generationer tillbaka och har lång erfarenhet av hantverket. Farmor Rut startade företaget 1923 i Mjällom och i hjärtat av Höga Kusten, numera ligger bageriet i Ullånger där du kan besöka vår delibutik och se när tunnbröd bakas för hand i vår bagarstuga precis som Rut gjorde för snart 100 år sedan.

 

Hos oss hittar du även en InfoPoint där det finns information om andra besöksmål i området. Vi kan bland andra tipsa om Högbonden som vi besökte en solig dag för några veckor sedan som är en ö med sveriges näst högst belägna fyr på. Utsikten är enastående och man tar sig dit med färja, det finns även ett litet mysigt café på toppen där du kan prova deras lokala stekta strömming på tunnbröd från vårt bageri! 


 

2018-07-06

Äntligen är helgen här igen! 
Vi hoppas att ni alla haft en härlig vecka och idag vill vi tipsa om en förrätt som känns lyxig och är enkel att fixa. Den kan göras i ordning och ätas till bords eller ställas fram i köket medan man fixar resten av middagen, på så vis får man också en väldigt härlig känsla när alla samlas tillsammans i köket. 

Allt du behöver är Tunnbrödschips Bruschetta, charkuterier och en god ost, man kan även ha en marmelad till som passar till osten och smaken på tunnbrödschipsen.
Nedan har vi även lyxat till det lite extra med svenska jordgubbar! 


Tips! 
Till Bruschetta tycker vi att en Brieost och tomatmarmelad från Gårdsbutiken i Nordingrå passar utmärkt. 


Trevlig helg!

Sidor

Prenumerera på