Blogg

Året var 1923

1923-01-30

ÅRET VAR 1923 – RUT VIBERG STARTAR MJÄLLOMS TUNNBRÖD
Rut Viberg, 21 år, startar sitt eget tunnbrödsbageri i Mjällom, ett bageri som nästan 100 år senare ska komma att bli Sveriges äldsta tunnbrödsbageri.

Rut har påbrå då det gäller tunnbrödsbakning. Både hennes mor, hennes mormor och hennes mormorsmor bakade tunnbröd och sålde till bybor. I mor Kristinas bagarstuga var flera tunnbrödsbagerskor sysselsatta som både kavlerskor och storbagerskor. En storbagerska är den som har lång erfarenhet, sköter gräddningen av kakorna, kan hela processen med eldning och temperatur, vet hur en bra deg ska kännas och kan hantverket mycket väl. Rut började även hon som kavlerska hos mor Kristina innan hon tillslut nådde hennes mål och blev storbagerska. Idén att starta tunnbrödsbageri är följaktligen sedan inte så svår att komma på för henne.

Med stöd från sin mor och med ett nyvunnet självförtroende i samband med kvinnlig rösträtt två år tidigare tar Rut som ung kvinna ett mycket modigt beslut. Hon lånar 1000 riksdaler av C. Nordlander på Plogen för att bygga en bagarstuga nere vid havsviken på Grunnan i Mjällom, Nordingrå socken. En väl tilltagen bagarstuga timras då Rut har stora planer för hennes nystartade bageri, Mjälloms Tunnbröd. Det muras upp en ugn för att få igång verksamheten. Kavlerskor och storbagerskor tar anställning eftersom hos den då unga Rut och snabbt därefter byggs nästa ugn. Det är ett tungt jobb, men roligt och bagerskorna fascineras och inspireras av Ruts vilja, energi och driv. Det absolut första lasset av tunnbröd körs från bageriet med häst ner till Klockestrand i Januari 1923 av Matteus Stattin.


 

Follow