Blogg

52 dagar kvar till julafton & första snön har fallit

52 dagar kvar till julafton och första snön har fallit
2016-11-02

Hösten övergår i vinter och den första magiska snön har fallit!

 

Det är något magiskt när den första snön faller, det blir ljust igen. Det efterlängtade ljuset som vi så mycket behöver för vårt sinne och välmående. Inte så tokigt heller med lite fysiskt arbete i form av snöskottning. Många lever upp då snön kommer, man kan nästan ta på glädjen. Alla barn som ivrigt springer ut och provar alla åkdon i centimeterhög snö, rullar snögubbar av hela gräsmattans lilla lager av snö, så att den åter blir grön igen. Man längtar till knarret under skorna och till pepparkaksbak och den goda skinkmackan i ett hem med värme och glädje. Vi har så mycket att se fram emot under vintern, dessa årets intensiva mysmånader. Kanske mest tänker vi på december då, men november är en längtans månad.

 

Gregorianska kalendern - november

Vi är inne i november, som är årets elfte månad och har 30 dagar, i den gregorianska kalendern. Den innehåller årets 305:e till 334:e dag (306:e till 335:e vid skottår). Namnet kommer från latinet och betyder den nionde månaden. November kallades förr i Sverige för vintermånad i den Gammelnordiska kalendern. Gregorianska kalendern eller nya stilen är den kalender som används i de flesta av jordens länder. Den föreslogs av Aloysius Lilius och antogs av påven Gregorius XIII den 24 februari 1582.

 

Det är idag 52 dagar kvar till Julafton

Tänk vad tiden går fort, snart är det Jul, bara 52 dagar kvar och den första snön har fallit. Vintern är härlig här i norr. Man kan åka pulka, promenera och framförallt så ser allt så mjukt och fint ut med all den vita snön. Att få känna snöflingorna i ansiktet och fånga en snöflinga i sin mun, det har nog alla gjort som barn, på våra breddgrader. Nu är vi inne i november, finns det någon annan månad med mera längtan - en längtan efter december med alla dess minnen om en barndomsjul, den goda maten och alla önskningar om allt som hör julen till. Där känslan av julen är den största upplevelsen av allt, där julen är god. Tänk om man skulle sprida ut månaden och skvätta över lite advent och mys i november? Nej, det får nog stanna vid att vi firar intensivt i december, det blir stojigt, mycket släkt, ungar och hundar och massor av goda skink- och gravlaxmackor... November får allt vara den längtande månaden, perfekt till att inventera juleljusen och baka - det blir härligt!

 

Förhoppningsvis med knarrande snö under skorna <3

Follow