Blogg

Tobbes Ryggbiff med Tunnbrödschips

Middagstips från bloggen
2016-11-15

Middagen är serverad! En ryggbiff med god sallad och några tunnbrödschips till, det är magiskt gott!

 

Hur gör man då för att få köttet perfekt? Att steka kött är enkelt, men för att få det riktigt bra krävs några förberedelser. Det absolut främsta är att köttet skall vara rumstempererat, pannan väldigt het och att köttet får vila några minuter innan det skärs upp. På så sätt blir köttet mört, får en fin stekyta med en jämnare värme I hela köttbiten och bästa sättet att lära sig är förstås att öva och öva. En biff skall ätas blodig, då är den som smakrikast och saftigast.

Det här behöver du, vi köpte:

Etisk ryggbiff från Hälsingestintan
Krispsallat
Tomater
Avokado
Citron
Mozarella
Tunnbrödschips Havssalt (ekologiska)

 

Gör så här:

  1. Ta ur köttet ur vakumförpackningen och torka försiktigt. Låt köttet vila och bli rumstempererat innan det läggs i stekpannan, gärna en timme innan tillagning.
  2. Sätt igång spisen på högsta temperatur, stekpannan skall vara het vid stekning. När smöret precis börjat bubbla sig är det dags att steka köttet.
  3. Torka köttet torrt igen med papper, salta och peppra ena sidan. En torr yta på biffen ger en bättre stekyta.
  4. Lägg köttet i pannan med den kryddade sidan ned. För mediumrare - vänd biffen precis när den första droppen köttsaft trängt upp på ytan, för en biff på 1 cm tar det ca 1 minut, för 2 cm ca 2-3 minuter osv. Önskas medium så låt ytan bli halvtäckt av köttsaft.
  5. Salta, peppra och vänd biffen. Stek den enligt samma tid som ovan men ös gärna under stekning, då behåller du värmen när du vänt köttet.
  6. När du är klar, dra av pannan från spisen med köttet i, låt det stå i några minuter tills det svalnat och pannan slutat fräsa. På detta sättet fortsätter köttet att tillagas och hinner också stanna så att det inte förlorar för mycket vätska när det sen skall skäras. Om du misstänker att du överstekt biffen något, lyft den då omedelbart från pannan och låt den svalna på tallriken istället.

 

Under tiden som köttet ligger framme hinner man duka och göra sallad. Salladen består av riven crispsallad, urgröpt avokado, grovhackade tomater och mjuk och krämig mozarella. När ryggbiffen ligger på tallriken så klämmer man lite färsk citron över köttet och salladen och ringlar lite olivolja över salladen. Vi använde tryffelolja, vilket ger en fyllig smak på salladen. Till detta är ett glas stilla vatten med citron riktigt gott. Gillar man rött vin så testa ett Ripasso Valpolicella eller ett pinot noir.

 

För tjockare köttbitar, till exempel tornedo eller en tjockare flankstek, rekommenderas att efter några minuters stekning på vardera sida, skjuta in stekpannan i ugnen (förutsatt att hantaget på pannan är ugnssäkert) på ca 100–125 grader tills önskad färdighetsgrad på köttet har uppnåtts. Sätt gärna en termometer i köttbiten, som bör visa ca 52-55 grader för rare-mediumrare.

 

Lycka till med din köttbit och hoppas ni får en trevlig måltid!

Follow