Blogg

Vi vann silver i svenska designpriset - tusen tack!

Vi vann silver i svenska designpriset
2016-11-01

Vi är så otroligt tacksamma för alla ni underbara som röstat på oss!

 

Vi tog silver i Svenska Designpriset

Att befinna sig i ett sammanhang där vi överraskande tar en andra plats bland Sveriges design-elit är nästan ofattbart. Vi är så otroligt tacksamma för alla ni underbara som röstat på oss, tusen tack! Det här betyder jättemycket för oss och man blir varm inombords av allt stöd vi fått. Det får dessutom tunnbrödet och matkulturen att synas och lyftas fram - vilket är det bästa av allt.

 

Svenska Designpriset är en tävling i grafisk kommunikation, där alla får vara med och tävla. Juryn nominerade oss för vår grafiska identitet och historiska resa "Tillbaka till ursprunget" och för vår förpackning "1923". Nomineringen innebär att vi valts ut bland 412 bidrag i år till en finalplats genom att bedöma bidragen utifrån kriterierna kommunikation, effekt, hantverk och känsla.

 

Det började för flera år sedan då vi hade en dröm om ett tunnbröd från farmors tid och en dröm om att förmedla hennes livsverk. Vi gav oss ut på en resa mot vårt ursprung och parallellt med vår tidsresa, "Tillbaka till ursprunget" så växte idén om tunnbrödet sig starkare. Vi besökte kvarnar och testade oss fram i bagarstugor runtom i bygden och tillslut hade vi farmors tunnbröd framför oss, ett ekologiskt tunnbröd bakat på stenmalet kulturspannmål. Vi byggde sedan en bagarstuga, precis som farmor Rut en gång gjorde, där vi bakar ursprungsbrödet 1923. Förpackningen ville vi skulle andas dåtid och vara enkel och rustik i sitt utseende, precis som förr. Med bagarstugan, brödet och historien på plats blev det tydligt hur förpackningen skulle se ut. Fint inlurat i papper med ett band som omslag ligger tunnbrödet omsorgsfullt inbäddat och andas vår historia. Siffrorna 1923 är hämtat från dåtidens gamla stämplar och texten tunnbröd liknar pappa Ivans drivna handstil. Det ligger otroligt mycket känsla för oss i både tunnbrödet och förpackningen såväl som i bagarstugan. Tillsammans är de som en historisk symbol för en månghundraårig familjetradition och en hyllning till farmor Rut, Sveriges tunnbrödspionjär och grundare till Sveriges äldsta tunnbrödsbageri.

 

Folkets röst gav oss en första plats - för vår resa "Tillbaka till ursprunget"

Inte bara nog med att vi fick ett silver för förpackningen. Det var två kategorier som röstade och hade folkets röst fått bestämma så hade vi vunnit en första plats för vår resa "Tillbaka till ursprunget". Där hamnade vi slutligen på en femte plats vilket också är helt fantastiskt!

 

Tusen tack från oss!

Follow