Nyheter

Invigning & release

Mjälloms, tunnbröd, bagarstuga

Nu är bagarstugan invigd! Som en del i vår resa tillbaka till ursprunget, har vi byggt bagarstuga. Den 20 juni invigde vi den och med det har vår resa egentligen bara börjat.

 

Mjälloms tunnbröd har gjort en resa tillbaka till ursprunget där vi lyckats hitta ekologiska kulturspannmål och ursprungssäd. Resan landar i ett nytt bröd – 1923 som bakas i den nybyggda bagarstugan där gäster erbjuds att prova på en fantastisk matkultur från Höga kusten.En kvinna i tiden fast redan 1923. Rut Viberg, grundaren av Mjälloms Tunnbröd är en äkta tunnbrödspionjär som gett oss en resa att minnas. Vi på Mjälloms gjorde resan tillbaka till ursprunget för att få ta del av och dela med oss av kulturarvet vi besitter inom tunnbrödskulturen i Höga kusten. Vi har besökt kvarnar, letat & hittat ursprungssäd och ekologiskt kulturspannmål som vi tillsammans har smakat, doftat och upplevt precis som förr. Vi återskapade ursprungsbrödet som vi nu ska baka i vår egen bagarstuga som invigdes 20 juni .  Ekologiskt, handkavlat i Vedeldad ugn som en hyllning till farmor Rut och till alla hårt kämpande kvinnor med åstakommation, då & nu.

 

”Det kändes så självklart att bygga en bagarstuga som en hyllning till farmor Rut. Hennes åstakommation lade grunden för Mjälloms och det är en härlig känsla att den lever kvar än idag!”. Torbjörn Ullsten, tredje generationen bagare

 

Vi känner en otrolig stolthet över vår gastronomiska tradition som funnits med oss i tusentals år. Glädjen i yrket och för mathantverket är enorm och det vill vi förmedla vidare så att fler får uppleva tunnbröd. I vår nya bagarstuga kommer den som önskar att få chansen att ta del av hantverket och själv prova på att baka ursprungsbrödet som vi självklart kallar 1923. Efter bakningen får bagaren/bagerskan en liten picknic korg för att kunna slå sig ner på gräset med en kopp kaffe och sin egenbakade, ljumna tunnbrödssmörgås som i all sin enkelhet med en klick smör kommer skapa en smakupplevelse de sent kommer glömma. Vi tycker det känns viktigt och fantastiskt rolig att se till att hantverket sprids för nästa generation därför drar Mjälloms igång ” DET STORA HÖSTBAKET”. 3 september vill vi att alla tar på sig huckle och förkläde, eldar igång sina ugnar och bakar tunnbröd, en dag vi hoppas ska bli återkommande. Matkultur från höga kusten, en kulinarisk upplevelse ingen vill missa!