Nyheter

Tobias Andersson & Mjälloms Tunnbröd till final i Mack SM!

Gammeldasg Tunnbröd finalist i Mack SM 2016

För första gången i historien har ett tunnbröd tagit sig in på en finalplats i Mack SM!

 

Finalisterna i årets Mack-SM är nu utsedda och Tobias Andersson från Höga Kusten är en av dem. Med mackan "Hemvändare" som är gjord på Mjälloms Gammeldags Tunnbröd tog han sig till finalen. Den 10 november kommer Sveriges godaste macka att koras på Mack-SM 2016 där åtta finalister från hela landet kommer att tävla om den prestigefyllda vinnartiteln på Sthlm Food & Wine i Stockholm.

 

Årets bidrag utmärker mångsidigheten i huvudråvaran - brödet - och för första gången någonsin har ett tunnbröd tagit sig in på finalplats! Finalisterna har tagit fram var sitt unikt recept och lunchmackorna är alla skapade med noggrant utvalda råvaror som bjuder på intressanta smakkombinationer och historik i såväl bröd som fyllning. Tobias Andersson från byn Gräta i Höga Kusten arbetar till vardags som Köksmästare på Ulvö Hotell. Mackan som tog Tobias och Mjälloms Tunnbröd vidare till finalen kallas för Hemvändare. Den är tillverkad på Mjälloms Gammeldags Tunnbröd, ost, löjrom och harsyra från trakten som tillsammans blir en smakkombination utöver det vanliga. Förutom smaken kommer mackorna att bedömas efter brödet, utseendet, nytänkande och ekonomi. Mackan ska kunna säljas på ett bageri eller konditori. Därför ska både produktval och åtgång vara noga genomtänkt. Under finaldagen ska de tävlande skapa 20 mackor av sitt recept på bara 45 minuter.


– Det är väldigt viktigt för mig är att höja Höga kusten som matregion! Förutom brödet som är lokalproducerat, har vi väldigt fina råvaror som gjort det möjligt för mig att experimentera med spännande smakkombinationer och samtidigt tänka klimatsmart. Min macka innehåller till exempel harsyra som jag plockar själv, löjrom och lokalt producerat ost, säger Tobias.

 

Precis som tidigare år ligger fokus på brödet; som är gott, enkelt, har stora variationsmöjligheter, är nyttigt och har låg klimatpåverkan. I en tid då matkonsumtionen står för ungefär 25 procent av vår klimatpåverkan, är mackan ett sätt att äta mer klimatsmart: inte bara till frukost utan även, lunch, mellanmål eller middag.

 

– Vi säger stort grattis till Tobias Andersson! Han berättar en historia med Hemvändaren vilket lyfter smakupplevelsen på ett fantastiskt sätt, där den ena smaken hakar i den andra. "Hemvändaren" på Gammeldags Tunnbröd är magiskt god och klimatsmart. Tunnbrödet tillverkas nämligen på vår norrländska vattenkraft, så den gör gott för framtiden, säger Torbjörn Ullsten, tredje generationen bagare.