Recept

Bakad rotsellerikräm med rökt sidfläsk

En macka till middag? Självklart! Det här är en rätt med många goda smaker och som mättar bra, den är enkel att laga men tar lite tid så räkna med lite mer än 2 timmar till tidsåtgång. 

 

4 portioner

Ingredienser

8 skivor Mjälloms rågtunnbröd

1 stor rotselleri

200 g Vindelnrökt sidfläsk

2 msk rårörda lingon

4 msk ramslöksmajonnäs

4 blad grönkål

50 g syrad lök

vinäger

 

Bakad rotselleri

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Tvätta en stor rotselleri och låt den gå i ugnen i c:a 2 timmar. Den ska få en kärntemperatur på 98 grader i mitten, då är den klar.

3. Låt den svalna lite och sedan är det bara att skala den, se till att det inte kommer någon av sanden/jorden som kan gömma sig i rotdelen.

4. Mixa med en gaffel i en skål och smaka av med salt, peppar och lite vinäger.

 

Ramslöksmajonnäs

Ingredienser

1 helt ägg

2 msk vinäger

1 msk dijonsenap

3 dl matolja

100 g ramslök (stjälk och allt)

 

Gör så här

1. Skär ramslöken i 1 cm bitar och mixa den i olja med stavmixer tills den blir slät och grön (ett tips är att mixa i ett litermått, då blir det enkelt att hälla oljan i äggen senare).

2. Ta en syltburk som rymmer minst 4 dl och stor nog för att få ner stavmixerhuvet i.

3. Knäck ner ett helt ägg i burken och häll i vinägern och senapen. Mixa tills den blir rätt tjock, sedan är det bara att hälla i oljan medans du mixar.

4. Smaka av med salt och peppar, om du inte använder allt så kan den stå i kylen i 2 veckor. 

 

Syrad lök

2 röda lökar

2 msk honung

2 msk vinäger

 

Gör så här

1. Skala och skiva löken tunt, använd gärna en mandolin.

2. Lägg löken i en syltburk med ett tätt lock.

3. Koka upp honung och vinäger och häll det över löken i burken, skruva på locket och skaka om (det blir varmt så ta en grytlapp eller kökshandduk när du skakar om).

4. Låt svalna något och tajta till locket igen och skaka om igen.

 

Rårörda lingon

Du behöver 

5 dl frysta lingon

1 dl rå strösocker

 

Superenkelt att göra så det är lika bra att göra mycket på en gång, ställ bara i kylen och använd senare. 

Häll allt i en syltburk skruva på locket och skaka om. Ställd den varmt övernatten. Vänd nån gång då och då så vätskan rinner genom allt.

 

Skiva fläsket tunt och strimla grönkålen.

Börja med lite majonnäs på bröden sedan lite av rotsellerin, fläsket, löken och lingonen. Ta gärna lite av vätskan från lingonen för att få lite extra sötman på smörgåsen.

Originalet

Gammeldags tunnbröd är ett fylligt tunnbröd med en fin balans mellan vete och råg. Lika självklart till vardagens goda stunder som till våra svenska högtider.

Rustikt och smakrikt

Rågtunnbrödet är ett rustikt bröd bakat på fullkornsmjöl av råg och vete.